W skrócie
Żeberka pieczone w miodzie, a potem grillowane, to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie smakowitego mięsa. Możesz je zrobić w piekarniku z funkcją grillowania lub podpiec, a następnie umieścić na grillu. Będą smakowały jeszcze lepiej! Żeberka w miodzie i keczupie to gratka dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, możesz dodać do marynaty więcej ostrej papryki. Najlepiej, jeśli uda ci się zostawić żeberka w miodowej marynacie na całą noc. Mięso będzie wyjątkowo soczyste i delikatne. Do żeberek w miodzie doskonale pasuje sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym. Jako dodatek do żeberek świetnie sprawdzi się także bigos z młodej kapusty.
Przepis na żeberka w miodzie
Czas przygotowania: godzina + marynowanie
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kg surowych żeberek wieprzowych,
- pół szklanki bulionu lub piwa,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki keczupu,
- 4 łyżki oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
- szczypta suszonej ostrej papryki,
- sól, pieprz.
Jak zrobić najlepsze żeberka w miodzie?
- Najpierw przygotowałam marynatę: w misce połączyłam olej, miód, musztardę i keczup. Dodałam rozgnieciony czosnek oraz przyprawy i wszystko wymieszałam.
- Żeberka pokroiłam na mniejsze części. Nasmarowałam je większością marynaty. Kilka łyżek marynaty zostawiłam na koniec pieczenia żeberek.
- Żeberka w marynacie przykryłam folią i umieściłam w lodówce na całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, powinny wystarczyć 2 godziny.
- Zamarynowane żeberka umieściłam w żaroodpornym naczyniu i zalałam piwem.
- Żeberka piekłam pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Następnie wyjęłam żeberka z naczynia i wyłożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wysmarowałam żeberka pozostałą marynatą, ustawiłam funkcję grillowania i piekłam jeszcze przez 10 minut. Zamiast grillowania w piekarniku, przygotowane w ten sposób żeberka możesz także podpiec na zwykłym grillu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?