W skrócie
Zupa z zielonego groszku to prawdziwa uczta dla zmysłów. Dzięki prostocie wykonania i łatwej dostępności składników można cieszyć się nią przez cały rok. Robię ją z mrożonego groszku, który jest smaczniejszy i zdrowszy niż ten w puszce. Ugotowaną zupę można także przed zblendowaniem wzbogacić posiekaną kolendrą lub świeżą miętą. Takie zaskakujące połączenie składników będzie strzałem w dziesiątkę.
Zupa z zielonego groszku – prosty przepis z ziemniakami
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g mrożonego zielonego groszku,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- 1 l bulionu warzywnego lub rosołu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 10 g serka mascarpone.
Do dekoracji:
- śmietana do podania,
- garść posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub szczypiorku.
Jak zrobić zupę z zielonego groszku?
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 3-4 minuty, aż zmiękną.
- Dodaj pokrojonego ziemniaka i mrożony groszek, smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Gdy groszek zmięknie, wlej podgrzany bulion do garnka z groszkiem i ziemniakami.
- Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż groszek i ziemniaki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj łyżkę mascarpone i wymieszaj.
- Zupę z zielonego groszku zmiksuj blenderem ręcznym lub przelej do blendera kielichowego.
- Posiłek zmiksuj na gładką masę.
- Przypraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody lub bulionu, aby ją rozcieńczyć.
- Napełnij zupą z zielonego groszku talerze i jeśli lubisz, możesz dodać łyżkę śmietany do każdego talerza.
- Przed podaniem posyp zupę posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem dla dodatkowego smaku i wzmocnienia koloru.
Dodatki do zupy z zielonego groszku
Domowa zupa z zielonego groszku pysznie smakuje podana z chrupiącymi kawałkami upieczonego boczku. Do zupy można także podać grzanki czosnkowe. Pożywną zupę z zielonego groszku można także połączyć z różyczkami brokułu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?